En passion för det lokala
Den anrika verksamheten på Junkön är del av ett traditionellt kustnära fiske som förenar havskommunerna Piteå, Kalix, Luleå och Haparanda. Man kan säga att fisket är hållbart i sin natur, eftersom hundratals år av småskalig noggrannhet byggt det ekologiska ansvar som behövs för att havet och beståndet ska hållas levande, friskt och vid liv lika många generationer framåt. Junköfiskarna tar bara upp så mycket fisk som havet klarar, säljer lokalt – eller på beställning. Det mesta sker effektivt utan stor energiförbrukning, det är ett hantverk och handarbete som i slutändan bidrar till det svenska köket i form av hållbar norrländsk mat.
Och en känsla för framtiden
Med arvet kommer också ett ansvar framåt, att hela tiden utvärdera om vi kan göra saker på sätt som är ännu bättre för havet, för miljön – och för människan. Kanske kan vi på sikt konvertera våra båtar till eldrift, och förse all produktion med kraft från förnybara källor som sol och vind.
Vi är också noga med att ta hand om allt vi tar upp ur havet, och minska vårt svinn. Därför har vi tillsammans med kocken Fredrik Hedlund börjat producera Bouquerones – en sydeuropeisk strömmingstradition som gör att vi kan använda all fisk till mat, även hanarna. Fredrik har även tagit fram en svensk fisksås, Liura, gjord på siklöja.